U Beogradu je osnovano zavičajno udruženje „Romanija” koje okuplja Romanijce odnosno stanovnike koji su porijeklom iz četiri opštine iz Republike Srpske, Sokolac, Pale, Rogatica i Han Pijesak, a koji sada žive i rade u Beogradu.

Za predsjednika udruženja izabran je penzionisani general Vojske Republike Srpske Vinko Pandurević, koji je i jedan od inicijatora ponovnog osnivanja udruženja koje je postojalo neposredno prije početka rata.

On je naglasio da je cilj Udruženja organizovanje pomoći narodu svog zavičaja i sveukupnom razvoju ove regije.

„Naša kancelarija biće otvorena svima koji se obrate za neku pomoć. Povezaćemo ljude, okupiti se oko ideja.”

Pored njega ovu inicijativu pokrenuli su Mirko Borovčanin, Obrad Galavić, Milan Jolović, Radomir Rašo Podinić i Grujo Šuka.

Obrad Galavić koji je vodio osnivačku skupštinu podsjetio je na vrijeme kada su stariji Romanijci osnivali udruženje.

„Tada moja generacija nije imala razumjevanja, nismo shvatali značaj ovakvog organizovanja, sada to ispravljamo i uključili smo mlade, nove generacije uspješnih ljudi koji će da nastave nakon nas” – rekao je Galavić.

Za predsjednika skupštine izabran je prof. dr Milovan Stanišić, a za zamjenika Mirko Borovčanin, sekretar udruženja je Mladen Đurković.

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je istakao značaj osnivanja ovakvih udruženja, te da prema podacima kojima raspolaže u Beogradu živi između 15 i 20 hiljada Romanijaca koji su dobri Beograđani i most između prestonice svih Srba i svog zavičaja, zatim narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije i bivši komadant korpusa VRS general Svetozar Andrić, šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mladen Cicović, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnici četiri romanijske opštine.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica pozdravio je prisutne i zahvalio se prije svih Mirku Borovčaninu za svesrdnu i nesebičnu pomoć i podršku tokom ratnih zbivanja. Udruženju je poželio dug i uspješan rad, na radost i Srbije i Republike Srpske.

“Romanija je planina i regija, ali i sinonim za slobodu. Volio bih da ovo udruženje uključi i preostale opštine grada Istočno Sarajevo, da ujedinjujemo grad i regiju i njegove ljude i ovdje i tamo, da to bude Sarajevsko-romanijsko udruženje. Eto to je neki moj prijedlog o kojem možete da razmislite. Sokolac je otvoren i kao što je u ratu prihvatao i pomagao i branio, tako i danas upućujemo dobrodošlicu svima, da posjete Sokolac, da posluju i uživaju u romanijskim opštinama – pozvao je prisutne Bjelica.

Sjedište udruženja „Romanija” biće u Resavskoj ulici, a sada slijedi registracija i izrada veb sajta.