Do kraja ovog mjeseca očekuje se sastanak sa Ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem kako bi se razgovaralo oko riješavanja statusa sokolačkog Centra za unapređenje poljoprivrede.

Sastanku će još prisustvovati predstavnici nadležnih institucija RS, Poljoprivrednog instituta RS, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu Vesna Milić – najavio je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

– Imao sam priliku da razgovaram sa rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milanom Kulićem gdje smo se složili da bi Centar za unapređenje poljoprivrede u Sokocu pored proizvodnje bezvirusnog sjemena krompira imao proširene djelatnosti. Osim proizvodne, imao bi naučno – istraživačku, edukativnu i komercijalnu funkciju – naglasio je Bjelica.

Prema njegovim riječima, ideja je da sokolački Centar za unapređenje poljoprivrede pređe u nadležnost Univerziteta u Istočnom Sarajevu kao jedna posebna organizaciona jedinica i da dobije status kakav imaju ostali fakulteti u sistemu Univerziteta.

– Već imamo najavljenu podršku Holandije, koja će obezbijediti najnoviju laboratoriju. Takođe, uputio sam pismo ministru Pašaliću, u kojem sam ga obavijestio da je opština Sokolac spremna ustupiti još 250 hektara zemljišta, kako bi se Centar pokrenuo i funkcionisao. Nije se pokazalo kao dobro rješenje da bude u nadležnosti Poljoprivrednog instituta RS, jer je sjedište u Banjaluci i velika je udaljenost – pojasnio je načelnik Bjelica.

On je pohvalio dobru saradnju sa prethodnim Ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevom Mirjanićem, ali i sadašnjim Borisom Pašalićem, koji revitalizaciju ovog Centra nikada nisu dovodili u pitanje.