Danas su uručene diplome i novčane nagrade pobjednicima konkursa za najbolju fotografiju „Zimska fantazija na Romaniji“, čiji je organizator Turistička organizacija opštine Sokolac. Fotografija „Crvene stijene u magli“ autora Igora Simovića izabrana je za najbolju, i to po ocjeni stručnog žirija u sastavu: Mladen Ćajić, akademski slikar, Silvana Mirković Đurović, akademski slikar i Maja Mirjanić, fotograf foto – studija „Ella“.

Simović, koji je do sada više puta nagrađivan na foto – konkursima, kazao je da mu je ovo podstrek za dalje.

-Zahvaljujem se Turističkoj organizaciji na ovakvoj prilici za ljubitelje fotografija i za nagradu. Smatram da je ovo lijep način za promovisanje Romanije i turizma uopšte. Ovaj prostor ima bezbroj atraktivnih mjesta koje treba posjetiti, a fotografisanjem istih trudim se da dam lični doprinos razvoju turizma, koji nažalost još uvijek nije na zasluženom nivou – rekao je on i dodao je je pobjednička fotografija nastala je prije prije dvije godine u trenutku igre svjetla toplih i hladnih boja, koji je trajao samo nekoliko minuta.

Pratioci zvanične fejsbuk stranice Turističke organizacije, koji su glasali lajkovanjem, za najbolju fotografiju izabrali su „Radosna igra prirode“ Nenada Radovića. U trenutku zatvaranja glasanja fotografija je imala 517 lajkova.

Direktorica TO Sokolac Brankica Bašić zahvalila je svim učesnicima konkursa.

-Odazvalo se dvadeset autora, a u izbor za najljepšu ušle su 42 fotografije. Ove godine odlučili smo da nagradimo dvije najljepše fotografije na taj način da pored stručnog žirija, pružimo šansu pratiocima naše stranice da izraze svoje mišljenje. Žiri je imao odgovoran i nimalo lak zadatak. Ocijenjivani su: kompozicija, estetski izgled, odnos boja i svjetlosti, odnosno likovni elementi i njihova uklopljenost u samu fotografiju. Cilj konkursa bio je promocija prirodnih ljepota prikazanih kroz objektiv istinskih zaljubljenika u fotografiju koja obuhvata samo djelić onoga što se na Romaniji i teritoriji opštine Sokolac može vidjeti – istakla je direktorica Bašić.

Nagrade i diplome najboljima uručio je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

-Zahvaljujem se svim učesnicima konkursa što, kroz objektiv foto – aparata ili telefona, bilježe sve ljepote, motive i detalje sa naših prostora, prikazuju javnosti i na taj način podržavaju ulaganja i napore svih nas u namjeri da ovaj prostor i sama Romanija dobiju status kakav zaslužuju. Postoji veliko interesovanje za romanijski prostor i iz godine u godinu sve je više investitora koji kupuju placeve i žele da ulažu nešto. Opština Sokolac nije nikada odustala od projekta izgradnje etno – sela, a u vezi s tim rješavamo brojna pitanja iz oblasti infrastrukture – podsjetio je Bjelica.

Konkurs za najljepšu fotografiju „Zimska fantazija bio je otvoren od 20. januara do 1. marta, a posjetioci fejsbuk stranice mogli su svoje glasove dati od 1. do 10. marta.