U Domu Zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“ 10. decembra je otvorena kovid ambulanta za pacijente kod kojih postoji sumnja na infekciju virusom korona, te pacijente kod kojih je dokazano prisustvo virusa, kako bi bezbjedno i na vrijeme dobili svoju uslugu.

Prema riječima direktora ove zdravstvene ustanove doktorice Adrijane Stanar, riječ je o prostoriji površine oko 60 kvadrata.

– Kako ulazimo u zimske mjesece, potreba za ovakvom ambulantom je postala veća, jer su u ljetnim mjesecima pacijenti mogli držati distancu i čekati svoj red na prijem terapije vani, što zbog niskih temperatura sada nije slučaj. Kako se takvi pacijenti ne bi miješali sa ostalim pacijentima koji dolaze u naš Dom zdravlja, morali smo napraviti prostoriju za posebne namjene, sa odvojenim ulazom.

– Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica je prepoznao potrebu naše ustanove i zahvaljujući njegovoj pomoći smo uspjeli da rekonstruišemo prostoriju bivše trpezarije. Ta prostorija je bila prilično devastirana, nije imala patosa, sa ruiniranim zidovima, nisu postojali mokri čvorovi. Bilo je potrebno dosta ulaganja, da se napravi nešto pristojno, kako bi tu prostoriju mogli koristiti u svrhe koje sam navela i kako bi ispunili sve neophodne standarde, ali smo dobili prostor gdje istovremeno četiri pacijenta mogu da primaju parenteralnu terapiju. Time ćemo izbjeći liste čekanja za terapiju, a sa druge strane, pacijenti će imati gdje da sjednu i sačekaju u toplom, zatvorenom prostoru. Osim toga u ovoj prostoriji će se uzimati i materijali za laboratorijsku analizu, istakla je doktorica Stanar.

Načelnik opštine Milovan Bjelica izrazio je zahvalnost za sve ono što postiže kompletno osoblje Doma Zdravlja.

– Bliži se godina dana od početka epidemije na našim prostorima, i priličan broj naših sugrađana je zatražio medicinsku pomoć. Dom Zdravlja je djelovao na vrijeme i nadljudskim naporima uspijeva da se nosi sa svim izazovima koje je donio virus korona. Ova ustanova je od svojih skromnih sredstava i uz malu pomoć lokalne zajednice uspjela riješiti i ovaj značajan projekat, otvaranje nove kovid ambulante, sve u interesu građana. U narednom periodu ćemo raditi na realizaciji projekta utopljavanja objekata ove zdravstvene ustanove, istakao je Bjelica.

Na području opštine Sokolac od početka pandemije virusom korona, više od 420 ljudi bilo je zaraženo ovim virusom, oko 1.100 ih je bilo pod medicinskim nadzorom, dok je 10 lica preminulo.