Polaganjem vijenaca, prisluživanjem svijeća i pomenom za poginule i preminule pripadnike MUP-a i Vojske Republike Srpske na centralnom spomen obilježju u Sokocu, obilježen je dan Veterana službi bezbjednosti Republike Srpske – kao uspomena na 30. mart 1992. kada je izvršena prva smotra milicije Srpske Republike BiH.

Predsjednik Veterana službi bezbjednosti Republike Srpske Goran Mačar u izjavi za medije rekao je da je pokrenuta inicijativa da 30. mart bude uvršten u kalendar bitnih datuma za Republiku Srpsku. Podsjetio je da je na ovaj datum 1992. izvršena prva smotra tadašnje srpske milicije, koju je izvršio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Mićo Stanišić.

– I danas Glasincom odjekuju riječi gospodina Stanišića, citiraću ih : „Milicijo mi ne vodimo politiku, mi profesionalno moramo da obavljamo svoje zadatke. Iz toga razloga nama ne trebaju govori, nego od danas sretno na poslu u interesu svih koji žive na teritoriji Srpske Republike BiH“, ovo su riječi koje su 1992. do danas trebali ponavljati svi rukovodioci bezbjednisnih organa, rekao je Mačar.

On je dodao da su pripadnici policije u temelje Republike Srpske ugradili 782 života, a na stotine ih je ranjeno. Mačar je naglasio da je posebnu ulogu u ovim aktivnostima imala opština Sokolac.

– Sokolac je iznjedrio mnogo kadrova koji su obavljali odgovorne funkcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Mnogi od njih su dali živote u odbrani Republike Srpske. Ne možemo da se ne prisjetimo Zorana Cvijetića, najmlađeg načelnik Centra bezbjednosti u Republici Srpskoj, koji je nesebično dao svoj život u odbrani srpskog naroda i teritorije RS. Takođe, prisjetićemo se i tragično nastradalog Željka Markovića, načelnika Centra bezbjednosti koji je dao život u izvršavanju redovnih poslova i zadataka, dodao je Mačar.

Načelnik opštine Sokolac rekao je da je 30. mart jedan od najznačajnijih istorijskih datuma za opštinu Sokolac.

– Na današnji dan prije 29 godina na gradskom stadionu „Bara“ postorjena je policija MUP-a Srpske Republike BiH. U to vrijeme nije bilo jednostavno stati pod srpsku trobojku i beretku. Tog dana smo stavili do znanja da nema podjela unutar srpskog naroda, nego smo svi pod jednom zastavom, jednim obilježjem, rekao je Bjelica.

On je dodao da je Sokolac posebno vezan za Ministarstvo unutrašnjih poslova, pogotovo za Centar službi bezbjednosti Istočnog Sarajeva, zahvalivši im se što svake godine obilježavaju ovaj datum, a posebnu zahvalnost istakao je ministru MUP-a RS Draganu Lukaču koji svakodnevo radi na jačanju i učvršivanju policijske strukture u RS.

Predsjednik Veterana službi bezbjednosti RS – Produžnica IS Radovan Pejić pozvao je sve organizacije koje su nastale poslije odbrambeno – otdžbinskog rata da se udruže u Boračkoj organizaciji RS, jer samo jak i jhedinstven BORS može da očuva Republiku Srpsku.

Na spomen – obilježje posvećenom poginulim borcima Sarajevsko – romanijske regije u posljednjm odbrambeno – otadžbinskom ratu , vjence su danas položile delegacije Policijske uprave Istočno Sarajevo MUP-a RS, Grada Istočno Sarajevo, Opštine Sokolac, Opštine Pale, Boračke organizacije, te Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske.