U sklopu projekta „ESMARTCITY“ koji realizuje Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo, u Sokocu je danas na platou kod gradske fontane instalirana pametna klupa, koja pored toga što je lijepog izgleda ima i napajanje obnovljivom energijom putem solarnih panela, te tako omogućava punjenje baterija na mobilnim uređajima i korištenje besplatnog pristupa internetu.

Direktorica Gradske razvojne agencije Mladenka Pandurević je istakla da su klupe osim u našem gradu, postavljene na šetalištima u Palama i Istočnoj Ilidži.

– Inovator pametne klupe je firma „Telemaks“ iz Banja Luke, koja jedina ima ovakav proizvod za tržište RS, pa smo i na ovaj način pokušali da podržimo domaću privredu i da to ne bude proizvod iz uvoza. Vrijednost pametne klupe je oko 8.000 KM, predstavlja dio urbanog mobilijara i krasiće predivni plato pored gradske fontane u Sokocu. Naš plan je da u narednom periodu, u svih šest opština u sastavu Grada postavimo senzore za mjerenje temperature, vlažnosti i zagađenja vazduha. Grad Istočno Sarajevo je prvi ušao u zajednicu pametnih gradova na nivou Evrope i mi kao predpristupna zemlja smo imali tu mogućnost realizacije ovih pametnih ideja – dodala je direktorica Pandurević.

Direktor prodaje iz „Telemaksa“ Nikola Maksimčuk je naglasio da su u firmi sami osmislili ideju, dizajn i zaštitili brend pametne klupe.

– Solarni modul funkcioniše po principu da solarni paneli sakupljaju sunčevu a zatim je pretvaraju u električnu energiju, ona se skladišti u jednoj bateriji koja u krajnjem efektu pruža korisnicima da pune svoje mobilne telefone, laptope, tablete i električne trotinete. Konkretno ova pametna klupa ima četiri usb ulaza, dva beskontaktna punjača i besplatan internet. Ona omogućava socijalno okupljanje gdje mladi mogu da dolaze, druže se, a istovremeno koriste sve pozitivne stvari i usluge koje im klupa omogućava – pojasnio je Maksimčuk.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je zahvalnost Gradskoj razvojnoj agenciji koja je prepoznala potrebe lokalnih zajednica Grada Istočno Sarajevo.

– Težimo svi novom vremenu, informacionim tehnologijama, a najbolji pokazatelj za to je da je od prošle godine u Srednjoškolskom centru „Vasilije Ostroški“ moguće upisati smijer informatičke gimnazije. U firmama se takođe koriste novi sistemi i programi za rad, po najnovijim standardima. Odlučili smo se za ovu lokaciju zbog projekta „Uređenje Ulice 9. januar“, jer želimo da ova ulica bude sređena i da bude dostojna imena koje nosi –kazao je načelnik.