Na kraju kalendarske godine, kao po pravilu, sumiraju se utisci i ocjenjuje kvalitet života, kako individualno tako i u lokalnoj zajednici. U Sokocu je, tokom 2019. godine, puno urađeno na uređenju grada i razvoju infrastrukture. O tome smo razgovarali sa mr Milovanom Bjelicom, načelnikom opštine Sokolac.

Rad na projektima i njihovoj realizaciji pratili smo i o njima blagovremeno izvještavali u prethodnim izdanjima „Sokolačkih novina“. Gotovo svakodnevno su se dešavale promjene: stambene i poslovne zgrade, novi ugostiteljski objekti i marketi, novi hotel, rekonstrukcija zgrade Osnovne škole i Opštine, prošireni proizvodni privredni kapaciteti iz oblasti drvoprerade, sređena sportska infrastruktura, napravljeni teniski tereni, asfaltirane ulice i šetališta.

Minula godina će za stanovnike Sokoca ostati upamćena kao godina velike izgradnje i duge građevinske sezone koja je, zahvaljujući planiranim investicijama i povoljnim vremenskim uslovima, trajala i tokom decembra. Stvarani su bolji uslovi za opstanak i ostanak stanovnika na području opštine Sokolac. Nametnula se pozitivna svijest o sopstvenim snagama i mogućnostima. Nakon uspješno organizovanih 56. MOSI, probuđena je vjera i ojačano samopouzdanje, koji su rezultirali pozitivnim pomacima za pojedince i zajednicu u cjelini.

– Koristeći upravo taj zamah, i na krilima te energije, odvažili smo se za iskorak u vidu prezentacije planova i traženja modela finansiranja izgradnje Gradske kuće Sokolac. To je jedan veliki projekat, od nemjerljivog značaja za sve stanovnike ne samo Sokoca i Istočnog Sarajeva već i ovog dijela Republike Srpske. Moram da napomenem, iako ono što je urađeno govori za sebe, bitno je i ono što planiramo i čemu težimo; važno je ponavljati priču o tome, kako bismo zajedno smogli snage i vjere u uspjeh – istakao je načelnik Bjelica na početku razgovora i osvrnuo se na do sada urađeno.

– Lokalna zajednica izdvojila je 1.000.000 KM za vodovod Ozerkovići kojim je vodu dobilo više od 75 domaćinstava, u pet sokolačkih sela prema susjednoj Rogatici. Izgrađen je primarni i sekundarni vod ukupne dužine 10.000 metara. Završen je glavni kanalizacioni kolektor od Podromanije do sela Kula, vrijednosti 1.250.000 KM. Tokom ovogodišnje građevinske sezone urađen je veliki broj infrastrukturnih projekata koji su obuhvatili sanaciju, rekonstrukciju, asfaltiranje i izgradnju novih puteva. Lokalna zajednica za ove radove izdvojila je oko 1.600.000 konvertibilnih maraka – istakao je načelnik i nastavio:

– Ove godine asfaltirano je deset ulica u sokolačkom naselju Brezjak. Rađeno je i šest ulica u naselju Sokolačke njive, u kojem je ostala još jedna ulica i dva kraka kako bi bilo kompletirano cijelo naselje. Urađena je saobraćajnica sa trotoarom i parkingom – dio magistralnog puta od skretanja za selo Ćavarine do raskršća prema Knežini. Rekonstruisan je dio Ulice Mihajla Bjelakovića, dio puta koji spaja Ulicu Jove Jankovića i Romanijsku, kao i dio koji vodi od Ulice Milana Šarca do gradskog stadiona „Bara“. Novi izgled gradu dala je pješačka staza, koja jednim dijelom vodi od stadiona „Bara“ do Nove sportske dvorane, a drugim povezuje sportski kompleks sa glavnom ulicom, Ulicom Cara Lazara. Intenzivno radimo na pronalažnju načina da zaokružimo sportski komleks „Bara”, odnosno da uradimo klizalište iza teniskih terena, te zatvorene bazene ispod dvorane. Počela je prva faza izrade trotoara u dužini dva kilometra od sokolačkog naselja Baltići do Podromanije. Početkom nove građevinske sezone nastavljamo po planu asfaltiranja i rekonstrukcije ulica. U narednom periodu čeka nas asfaltiranje novoizgrađene ulice koja ide od Ulice Pera Kosorića, pored SŠC „Vasilije Ostroški“ i Osnovne škole „Sokolac“, dalje ispod Nove sportske dvorane, gdje se povezuje sa Omladinskom, koja je spojena sa Ulicom Cara Lazara. Plan je da se rade tri ulice u naselju Laze i Ćilimara, kao i dva kraka u naselju Brdo – rekao je načelnik Bjelica.

Tokom protekle godine učinjen je značajan pomak u radovima na popravci, rekonstrukciji i asfaltiranju puteva u ruralnim podučjima, kako bi se spremno dočekali zima i snijeg.

– Kilometar asfaltnog puta urađen je na dionici Ćavarine–Šenkovići i od sela Mangurići prema Išerić brdu. U selu Pediše, urađeno je oko kilometar i osam stotina metara puta, a u planu je asfaltiranje lokalnog puta Kaljina–Hrasišta–Donje Gire u dužini od 1 kilometar i 800 metara, kao i put prema manastiru Svete Trojice u Ozerkovićima – istakao je Bjelica i dodao:

– Na području opštine rađeno je na bezbjednosti u saobraćaju, naročito pješaka. U Sokocu, od ove godine, imamo video-nadzor, postavljeno je osamnaest kamera po cijelom gradu. Urađena je i vertikalna i horizontalna signalizacija, a pored toga postavljeni su i potpuno novi semafori na četiri lokacije. Neophodna je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na vrelu Bioštice, sa kojeg se napaja oko 80 odsto stanovništva na području opštine Sokolac, gdje dolazi do čestih zamućenja vode u kišnim danima. Počele su pripreme za projekte izgradnje potrebnih postrojenja ukupne vrijednosti preko 2.000.000 evra.

U opštini Sokolac i dalje se radi na velikom broju projekata od kapitalnih do manjih, infrastrukturnih, a većina ih je u završnim fazama. Šta biste posebno istakli?

– Na revitalizaciji poljoprivredne proizvodnje i preradi bilja i ljekobilja, puno je učinjeno tokom prethodne godine a planira se i u narednoj. Posebno naglašavam dva kapitalna strateška dokumenta Opštine Sokolac a to su: „Strategija bezbjednosti saobraćaja na području opštine Sokolac“ i „Strategija razvoja opštine Sokolac u periodu 2020–2030 godine“. Opština Sokolac ima obavezu da riješi i pitanje otpadnih voda i unaprijedi ukupnu infrastrukturu na području Romanije, za koju je sve veće interesovanje investitora. Za planirane projekte trebalo bi obezbijediti još 6.000.000 KM, da bismo u potpunosti zaokružili pitanje infrastrukture za dugi period. Sami nećemo moći realizovati sve započete i planirane projekte. Realna su očekivanja da ćemo dobiti podršku Vlade Republike Srpske. U 2020. godini nastavićemo započetom dinamikom; udružiti kreativnost, ideje i energiju i zajedno kreirati kvalitetniji život. Svakim danom dajemo i davaćemo sve od sebe da naš grad bude što uspješniji i ljepši za život svih nas. Nastavljajući kanalizacionu mrežu prema Ravnoj Romaniji, želimo da podstaknemo obnovu i interesovanja za izgradnju vikend-naselja. Uz „Romanijsku kuću” koja je dio projekta „Via Dinarika” i planinarski dom „Crvene Stijene”, a zajedno sa manastirom Sokolica, učinićemo ovaj prostor još atraktivnijim i privlačnijim kako za turiste tako i za investitore. Takođe, planovi za Park šumu „Taline” privode se kraju; konkurs za izradu idejnog rješenja uskoro će biti otvoren. Imali smo posjete i arapskog investitora i drugih privrednika koji su prepoznali ovu našu priču i ozbiljnost naših namjera.

Na kraju ovog razgovora, ostaje nam da u nekoliko rečenica zaokružite život u našoj lokalnoj zajednici tokom 2019. godine.

– Trebalo je hrabrosti za velike projekte, ali uz podršku prvenstveno građana, kao i institucija, sve je moguće. Sokolac je vazdušna banja, sportski i duhovni centar, mjesto sa izgrađenom infrastrukturom, bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem, turistička destinacija poznata po proizvodima zdrave hrane, kvalitetnim proizvodima od drveta i još mnogo toga. I iznad svega, Sokolac je naš grad koji mora biti još ljepši i funkcionalniji – zaključio je načelnik Bjelica.