U Beogradu je danas preminuo Obren Joksimović. Bio je ratni hirurg u Vojsci Republike Srpske od 1991. do 1995. godine.

Sačuvao je i spasio mnogo života sugrađanima na Sarajevsko – romanijskoj regiji. Shvatao je značaj odbrane i izgradnje Srpskog Sarajeva za opstanak i napredak Republike Srpske, onda kada je njegova rodna Breza i Ilijaš pripala Federaciji.

Odlaskom u Beograd bio je narodni poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Skupštini Jugoslavije, a kasnije poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) u Skupštini SR Jugoslavije i Skupštini Srbije Crne Gore.

Baš tada smo naše prijateljstvo i saradnju krunisali potpisivanjem specijalnih i paralelnih veza između Srpske demokratske stranke (SDS) čiji sam tada bio direktor direkcije i Demokratske stranke Srbije (DSS) gdje je on bio direktor direkcije.

Što je prethodilo potpisivanju svima poznatog Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama SR Jugoslavije i Republike Srpske u Banja Luci, 5.marta 2001.godine.

Moram da istaknem, da bi znali o kakvom je karakteru riječ, da je Obren kao ministar zdravlja u Vladi Zorana Đinđića jedini bio protiv izručenja Slobodana Miloševića Hagu. Nakon toga je podnio ostavku.

Ponosan sam na naše prijateljstvo i saradnju. Volio je Romaniju toliko da je osjećao da je ona njegov zavičaj. Pomagao je izgradnju i manastira Sokolice i uspostavljanje Vojničkog spomen groblja Mali Zejtinlik u Sokocu.

Neka ti Gospod podari mir i rajsko naselje prijatelju moj.