Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica juče je sa predsjednikom Ekološke partije Republike Srpske Nikolom Lazarevićem potpisao Sporazum o saradnji na svim ekološkim pitanjima, zaštiti prirodne sredine i prirodnih resursa.

Bjelica je rekao novinarima na Sokocu da lokalna uprava prati program ove partije i zelenih cijele Evrope, te da su u skladu sa smjernicima iz programa “Zeleni održivi razvoj” ugrađeni bitni elementi u Strategiju razvoja ove lokalne zajednice od 2020. do 2030. godine.

“Uglavnom to su pitanja zaštite životne sredine, očuvanje prirodnih resursa, posebno kada je riječ o kulturno-istorijskom nasljeđu, razvoj turizma i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora”, naveo je Bjelica.

On je dodao da je Sokolac prva opština u BiH koja je potpisala Deklaraciju “Opštine bez brana” sa 28 nevladinih udruženja, što je uneseno i u Strategiju razvoja opštine.

Bjelica je rekao da Sokolac podržava proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kada je riječ o solarnim i vjetroenerganama.

Lazarević je naglasio da se danas potpisani sporazum odnosi na saradnju o svim ekološkim pitanjima kao preduslovom razvoja poljoprivrede, turizma, zelene energije i uvezivanja drvne industrije, te sveg prirodnog bogastva kojim područje opštine Sokolac raspolaže.

On je naglasio da je preduslov te saradnje podrška Programu zelenog održivog razvoja, koji je ujedinjen sa programima svih aktuelnih i budućih načelnika u opštinama Sarajevsko-romanijske regije i koji će dati rezultate već iduće godine.

Prema njegovim riječima, Sarajevsko-romanijska regija i Republika Srpska mogu da se nadaju podršci iz EU, kroz više projekata.