U prostorijama Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, 16. decembra, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica potpisao je sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošem Lučićem i direktorom Fonda za povratak BiH Bojanom Ninkovićem, Sporazum o realizaciji projekata iz oblasti infrastrukture na području opštine Sokolac. Sporazumom je planirana rekonstrukcija dijela puta od Žulja prema Kadića brdu, ukupne vrijednosti od 20.000 KM, te od Kruševaca prema Išerić brdu u iznosu od 46.704,55 KM. Prema riječima načelnika Bjelice, učešće će uzeti i drugi akteri.

– Jedan dio novca obezbijediće opština, a imamo obećanje za podršku i od opštine Olovo, pojedinih opština Kantona Sarajevo, te od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Lokalna zajednica će izvršiti sve pripreme neophodne za objavljivanje Javnog poziva – tendera, nakon čega će komisija odabrati najpovoljnijeg ponuđača. Početkom naredne građevinske sezone trebalo bi da se krene sa radovima – istakao je on.

Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Ministarsrvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Fondom za povratak BiH, opština Sokolac već duže vrijeme realizuje različite projekte.

– Između ostalih izdvajamo: realizaciju projekta koji se odnosi na rješavanje otpadnih voda u naselju Ćilimara, asfaltiranje dijela puta od Ćavarina prema Parževićima, dijela puta od Kaljine prema Girama, te dionica prema Išerić brdu. Nadamo se da će u neko dogledno vrijeme biti odobreni i drugi projekti koje smo uputili na usvajanje, a to su: asfaltiranje puta prema Preljubovićima, Kutima i Mičivodama – rekao je načelnik Bjelica.

Saradnjom je, u narednom periodu, predviđena sanacija krovne konstrukcije na objektu Parohijskog doma Romanijske Lazarice. Projekat je aplicirala Crkvena opština Sokolac, a odobrena sredstva iznose 10.000 KM.