Uvaženi sugrađani,

Kao odgovoran čovjek i načelnik u službi građana, želim da vam ovim putem odgovorim na pitanja koja su u ime dijela građana naše opštine postavili moji politički protivnici na svojim internet stranicama.

Smatram da svi stanovnici naše opštine imaju pravo i priliku da biraju i da budu birani kako na lokalnim tako i na opštim izborima. To su demokratske tekovine koje su na našim prostorima zaživjele zahvaljujući političkoj borbi Srpske demokratske stranke.

16. Opširni program razvoja, odnosno predizborna šarena laža, nije jedini način na koji odlazeći načelnik opštine Sokolac, gospodin Milovan Bjelica, pokušava još jednom obmanuti građane.

Istovrenemo širi predizbornu propagandu kako je Opština, kojoj je na čelu, napravila vidljive infrastrukturne i privredne pomake.

Ali, stvarnost i stanje na terenu, oštro ga i jasno demantuju!!

Na sokolačkim gradskim ulicama zjape rupe koje podsjećaju na fotografije površine mjeseca!!

Krateri na ulicama, u najužem gradskom jezgru, konstanta su života građana Sokoca proteklih 8 godina. Pred izbore se nekvaliteno zakrpe, odnosno “zamažu”, kao i oči Sokočana, pa ubrzo sve po starom!!

Današnje pitanje glasi:

Da li namjeravate da rupe na sokolačkim gradskim ulicama, kao i građane Sokoca, ponovo pokušate “zamazati” 5 dana pred izbore?

Zlonamjerno je tvrditi da kada su u pitanju rekonstrukcije ulica i izgradnja novih, opština Sokolac nije uradila i više nego što su objektivne budžetske mogućnosti.

Tokom prošlogodišnje građevinske sezone na području opštine Sokolac urađen je veliki broj infrastrukturnih projekata. Kada je riječ o putnoj infrastrukturi to jeste o sanaciji, asfaltiranju, rekonstrukciji i izgradnji novih. Samo 2020. godine urađeno je asfaltiranje djela ulica Branilaca Romanije, Ive Andrića, Nikole Tesle, zatim 700 metara od naselja Laze do Rasovače, Mihajla Bjelakovića, Karađorđeve, Milanka Vitomira, Vojvode Mišića, Milanka Filipovića, kao i djelovi ulica u naseljima Brezijak i Majdani. Takođe asfaltirana je dionica ulice Milana Šarca, koja vodi pored zgrade Elektroditribucije do ulice Cara Lazara i dio puta u naselju Puhovac. Uradili smo i 800 metara asfalta u prigradskom naselju Brejakovići.

Potpuno smo izgradili ulicu 9. januara. Parking kod dvorane, osnovne škole, Vojničkog spomen groblja Mali Zejtinlik i sufinansirali parking kod pošte.

Tokom 2019. godine urađeno je asfaltiranje deset ulica u Sokolačkom naselju Brezijak. Rađeno je šest ulica u naselju Sokolačke njive, u kome je kompletirano skoro cijelo naselje. Zatim, urađena je saobraćajnica sa trotoarom i parkingom, to je dio magistralnog puta od skretanja za selo Ćavarine do raskršća prema Knežini. Rekonstruisan je dio ulice Jove Jankovića, kao i dio koji vodi od ulice Milana Šarca do Gradskog stadiona „Bara“. Novi izgled grada dobili smo i izgradnjom pješačke staze koja jednim djelom vodi od stadiona do sportske dvorane, a drugim djelom povezuje sa glavnom ulicom Cara Lazara. Rađen je i dio trotoara od sokolačkog naselja Baltići do Majdana.

Mi smo se u više navrata obraćali republičkim preduzećima, za pomoć i saradnju u popravljanju saobraćajne infrastrukture. Tako smo 10. aprila 2019. godine javnom preduzeću Putevi Republike Srpske, Vladi Republike Srpske i Ministarstvu za saobraćaj, uputili zahtjev za rehabilitaciju dijela magistralnog puta M19 na dionici Podromanija – Kazani. Tražili smo, smatramo opravdano, da nakon 15 godina asfalt bude presvučen, te da se obnovi 500 metara trotoara i izgradi 500 metara novog kroz uže gradsko jezgro, te da se uradi 1500 metara pješačke staze od Podromanije do Sokoca.

Što se tiče gradskih ulica takođe smo 29. maja 2020. godine na iste adrese uputili molbu za rekonstrukciju ulica Cara Lazara, Romanijska, Radomira Neškovića i Jova Jankovića.

Više smo puta slali zahtjeve, za izgradnju kružnih raskrsnica i sanaciju ulica u Sokocu. Tražili smo kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnih saobraćajnica u Podromaniji, kao i dvije takve raskrsnice u užem gradskom jezgru. To su dvije raskrsnice koje se poklapaju sa magistralnim putem M 19. Riječ je o raskrsnici ulica Marka Ećimovića i Gruja Novakovića (raskrsnica prema Knežini), te raskrsnici ulica Gruja Novakovića, Starine Novaka i Cara Lazara.

Opština Sokolac nije samo jedna ulica, kako neki misle i posmatraju. Mi moramo voditi računa o svim naseljima, prateći raspored i plan izgradnje i rekonstrukcije puteva.

Dakle smatrati da su rupe koje se svake godine javljaju zbog čišćenja i zimskog održavanja puteva nešto na šta se ne obraća pažnja i čemu se ne posvećuje vrijeme prosto ne stoji.

Iz gore priloženog, se vidi da smo mi radili i radimo na izgradnji i uređenju našeg Sokoca, za dobrobit svih naših građana.