Uvaženi sugrađani,

Kao odgovoran čovjek i načelnik u službi građana, želim da vam ovim putem odgovorim na pitanja koja su u ime dijela građana naše opštine postavili moji politički protivnici na svojim internet stranicama.

Smatram da svi stanovnici naše opštine imaju pravo i priliku da biraju i da budu birani kako na lokalnim tako i na opštim izborima. To su demokratske tekovine koje su na našim prostorima zaživjele zahvaljujući političkoj borbi Srpske demokratske stranke.

15.Jedna u nizu “slika i prilika” vladavine odlazećeg načelnika Opštine, gospodina Milovana Bjelice, je odnos prema Spomen sobi u Sokocu!!

Čovjek koji na sva zvona ističe i veliča svoj ulogu 90-tih, dozvolio je da ova ustanova, koja čuva uspomene na pale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, bude zapuštena!!

I pored silnog viška zaposlenih u Opštini, Spomen soba je zaključana, nema radnika koji bi je održavao, unaprijedio i učinio dostupnom za posjetioce, što je suština njenog postojanja.

Kako ne donosi jeftine političke poene, a zahtjeva stalni angažman, ona je prepuštena zaboravu, što teško pada srodnicima poginulih boraca, zbog čega se sa pravom žale.

Današnje pitanje glasi:

Zašto ste dopustili da Spomen soba u Sokocu bude zapuštene, zašto je nedostupna za posjetioce i zbog čega je takav odnos prema palim za našu slobodu i Republiku Srpsku?

O tome šta i koliko je učinjeno za kulturu sjećanja i na njegovanje tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata ja ne moram da podsjećam nikoga u Sokocu.

Siguran sam da rezultate napora i inicijativa koje smo provodili tokom svih ovih godina mogu da vide svi koji to žele da vide. Svi mi dobro znamo da su u manastiru Sokolica umjesto fresaka ispisana imena naših junaka.

Znamo i da smo nakon silnih napora uspjeli da se izborimo za uređenje Vojničkog spomen groblja Mali Zejtilnik i crkve Sv. Petke na njemu.

U Sokocu su u većini mjesnih zajednicama podignuta spomen obilježja ili spomen česme. Dok neki gradovi i opštine i dalje nemaju ni centralno ni nikakvo spomen obilježje borcima Vojske Republike Srpske.

Spomen soba je osnovana da čuva uspomenu i predmete do izgradnje za to predviđenog prostora.

Važan dio buduće Gradske kuće je upravo prostor Spomen sobe. Sa i više nego dovoljno prostora za dodatne materijale i predmete, kao i digitalni vizuelni sadržaj.