Uvaženi sugrađani,

Kao odgovoran čovjek i načelnik u službi građana, želim da vam ovim putem odgovorim na pitanja koja su u ime dijela građana naše opštine postavili moji politički protivnici na svojim internet stranicama.

Smatram da svi stanovnici naše opštine imaju pravo i priliku da biraju i da budu birani kako na lokalnim tako i na opštim izborima. To su demokratske tekovine koje su na našim prostorima zaživjele zahvaljujući političkoj borbi Srpske demokratske stranke.

14. Nivo dubioze u koju je našu Opštinu uvelo aktuelno rukovodstvo, na čelu sa odlazećim načelnikom, gospodinom Milovanom Bjelicom, pokazuje između ostalog i zainteresovanost mladih ljekara da se zadrže u Sokocu. Veliki broj mladih doktora, čak i ako se odluče da zasnuju radni odnos, veoma brzo bježi glavom bez obzira!!

Nisu rijetki dani kada u sokolačkom Domu zdravlja, zbog manjka doktora, ordinira svega jedan ili dva ljekara, koji sa takođe deficitarnim srednjim medicinskim kadrom, ulažu napore u zbrinjavanju stanovništva.

Pored prezauzetosti poslom, zdravstveni radnici našeg Doma zdravlja su, u 21. vijeku, suočeni sa problemom kao što je nedostatak sanitetskog vozila, zbog čega se dešava da transport u bolnicu, i najhitnijih slučajeva, često kasni!!

Zašto je tako, najbolje govori odnos opštinske administracije prema čuvenom sokolačkom pedijatru, za čiju se stručnost i ime čulo širom regiona!!

Današnje pitanje glasi:

Zašto za proteklih osam godina provedenih na vlasti, kao prvi čovjek Opštine, niste uradili apsolutno ništa što bi mlade ljekare motivisalo da ostanu u Sokocu, te zašto Dom zdravlja nema osnovno sredstvo za rad, kao što je adekvatno sanitetsko vozilo?

O zainteresovanosti i motivisanosti mladih i ne samo mladih ljekara, da ostanu u Sokocu i u Republici Srpskoj je teško pričati kada Vlada Srpske dozvoljava da se u zavodima za zapošljavanje promovišu poslovi i zavodi Njemačke, Austrije, Slovenije itd.

Teško da će neko negdje naći primjer da jedna Vlada svjesno radi na sopstvenoj depopulaciji.

Kako će ostati iskusni ljekari kada su uslovi mnogo bolji čak i u Federaciji BiH u koju mnogi i odlaze. Kako da mladi ostanu, a da nam medicinsko osoblje bude kvalitetno i obrazovano kada se na javnim univerzitetima u Srpskoj organizuju besplatni kursevi njemačkog jezika?

Nađite mi još jedan ovakav primjer u svijetu.

Zašto Sokolac nema medicinsku srednju školu kada je odmah iz Banja Luke po broju medicinskih ustanova? Znaju li to uopšte u Ministarstvu prosvjete?

Koliko specijalizacija dodjeljuje Ministarsvo zdravlja, kako se to određuje i koliko se vodi računa?

Što se tiče manjka ljekara u Domu zdravlja ,,dr Ljubomir Ćeranić”, zapitajte se uvaženi sugrađani koliko je mladih ljekara prešlo iz Doma zdravlja u Zavod za forenzičku psihijatriju.

Zašto ova ustanova kao dio zajedničkih organa ne privlači kadar, da ostaje i da dolazi, zašto se sve svodi na lov u mutnom, mito i prevare? A onda se baš oni sjete, tobož zabrinuti, da je manjak ljekara u Domu zdravlja.

I za kraj, da vidimo zašto nemamo sanitetsko vozilo, šta rade nadležna ministarstva. Šta mislite uvaženi sugrađani zašto nas zaobiđoše onda kada je Vlada Republike Srbije donirala sanitetska vozila?

Možda nismo važni, a naši životi manje vrijede? Možda zbog toga što sam tu ja, a vi ste me podržali, pa ni vi niste vrijedni?

Naravno da nismo sjedili skrštenih ruku i jadikovali zbog takvog odnosa prema nama.

Uradili smo rekonstrukciju nekadašnjeg porodilišta i prilagodili za potrebe Centra za mentalno zdravlje.

Zahvaljujući donaciji Srba iz Kanade nabavili smo neophodnu aparaturu za CBR i laboratoriju. Savremen ultrazvučni aparat sa svim sondama. Stacionarni i portabilni defibrilator.

Zatekli smo 2012. god RTG aparat u kvaru, bio je van funkcije skoro godinu dana. Tada je opština platila popravku 21000 KM.

Nabavili smo aparat za serološko testiranje tj. određivanje antitjela na SARS COV 2 virus, oko 4.500 KM.

Projekat poboljšanja energetske efikasnosti uključuje i Dom zdravlja ,,dr Ljubomir Ćeranić”, a obuhvata zamjenu stolarije, fasada kao i kompletna rekonstrukcija kotlovnice koja nije u funkciji zadnjih 5 godina.

Zahvaljjući saradnji sa ambasadom Japana u BiH, vlada ove zemlje je odobrila sredstva i Dom zdravlja “Dr Ljubomir Ćeranić” dobiće dva sanitetska vozila. Za ovu namjenu donirano je 73.478 evra i već je potpisan ugovor, a radi se o vozilima japanskog proizvođača Tojota.

Ovo nije prvi put da Japan pomaže zdravstvo u našoj opštini, naprotiv, ta saradnja je dugogodišnja. Takođe postoji mogućnost da nam doniraju i novi rendgen aparat.

Nevjerovatno zvuči da je za deset godina više uložila vlada Japana od Vlade koju zovemo našom.