Uvaženi sugrađani,

Kao odgovoran čovjek i načelnik u službi građana, želim da vam ovim putem odgovorim na pitanja koja su u ime dijela građana naše opštine postavili moji politički protivnici na svojim internet stranicama.

Smatram da svi stanovnici naše opštine imaju pravo i priliku da biraju i da budu birani kako na lokalnim tako i na opštim izborima. To su demokratske tekovine koje su na našim prostorima zaživjele zahvaljujući političkoj borbi Srpske demokratske stranke.

12. Po nivou funkcionalnosti sadašnje svjetlosne saobraćajne signalizacije u Sokocu, djeluje kao da ju je projektovao lično magistar Milovan Bjelica!

Rad semafora nije prilagođen kapacitetu saobraćajnice, pa kolone automobila prave nepotrebne i učestale gužve, kao da je riječ o metropoli.

Saobraćajni kolaps u Sokocu djeluje kao šala iz kultne serije “Top lista nadrealista”, ali je adekvatan pokazatelj nivoa dubioze u koju je Opštinu uvelo rukovodstvo predvođeno odlazećim načelnikom, gospodinom Milovanom Bjelicom!

Današnje pitanje glasi:

Zašto ste dozvolili postavljanje i rad nefunkcionalne svjetlosne saobraćajne signalizacije, koja mjesecima u Sokocu izaziva zastoje i saobraćajni kolaps?

Na zajedljive i neukusne komentare koji prethode ovom pitanju, neću reagovati.

Problem saobraćaja je ozbiljan i sa ovim odnosom pojedinaca prema onome što muči naše građane ne doprinosi se rješenju, naprotiv. Vidjećete u nastavku da smo mi ono što je u našoj moći i te kako učinili, pa i više od toga.

U cilju bezbjednosti učesnika u saobraćaju, a do iznalaženja boljih i efikasnijih rješenja, kao što su kružni tokovi i šire saobraćajnice, mi smo postavili svjetlosnu saobraćanu signalizaciju.

Time smo pozitivno odgovorili na izazove bezbjednosti kao i na zahtjeve vlasnika auto-škola sa područja naše opštine, kako bi oni i naši građani mogli da na teritoriji naše opštine uče i polažu vozački ispit.

Određeni problemi su bili prisutni, a neophodna usklađivanja su vršena u skladu sa propisima i ocjenama stručnjaka.

Svjesni da je zbog izgradnje i širenja naše opštine magistralni put M19 predstavlja gradsku ulicu mi smo se u skladu sa nadležnostima obratili JP „Putevi” Republike Srpske za zahtjevom za izgradnju kružnih tokova na području naše opštine, čime bi se protok saobraćaja ubrzao i olakšao.

Neću građanima oduzimati vrijeme sa svim takvim dopisima i zahtjevima, u ovom odgovoru navešću samo novije zahtjeve i dopise koje smo uputili nadležnima kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura.

Tako smo 10. aprila 2019. godine Javnom preduzeću Putevi Republike Srpske, Vladi Republike Srpske i Ministarstvu za saobraćaj, uputili zahtjev za rehabilitaciju dijela magistralnog puta M19 na dionici Podromanija – Kazani. Tražili smo, smatramo opravdano, da nakon 15 godina asfalt bude presvučen, te da se obnovi 500 metara trotoara i izgradi 500 metara novog kroz uže gradsko jezgro, te da se uradi 1500 metara pješačke staze od Podromanije do Sokoca.

Zatim smo u maju, tačnije 29. maja 2020. godine na iste adrese uputili zahtjeve za izgradnju kružnih raskrsnica i sanaciju ulica u Sokocu. Tražili smo kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnih saobraćajnica u Podromaniji, kao i dvije takve raskrsnice u užem gradskom jezgru. To su dvije raskrsnice koje se poklapaju sa magistralnim putem M 19. Riječ je o raskrsnici ulica Marka Ećimovića i Gruja Novakovića (raskrsnica prema Knežini), te raskrsnici ulica Gruja Novakovića, Starine Novaka i Cara Lazara.

Takođe smo uputili molbu za rekonstrukciju ulica Cara Lazara, Romanijska, Radomira Neškovića i Jova Jankovića.

Ovlašteni predstavnik „Puteva” Republike Srpske je utvrdio da uzimajući u obzir nerješene imovinsko pravne odnose, nema prostora za kružne raskrsnice, ali da postoji mogućnost za izgradnju treće trake na ulazu u Sokolac, odnosno na raskrsnici ulica Starine Novaka, Gruja Novakovića i Cara Lazara.

Na osnovu toga smo 17.8.2020. godine JP „Putevi” Republike Srpske uputili zahtjev za izgradnju treće trake na već pomenutoj lokaciji.

U zahtjevu se kaže:

„Poštovani,

Vezano za naše ranije obraćanje u vezi izgradnje putne infrastrukture na području opštine Sokolac, a posebno uzimajući u obzir izradu projektne dokumentacije trase brzog puta Bijeljina – Zvornik – Milići – Han Pijesak – Sokolac, ovim putem vam se obraćamo sa zahtjevom da još jednom razmotrite mogućnost izgradnje treće trake na dionici magistralnog puta M19, Sarajevo – Zvornik u naseljenom mjestu Baltići.”

Tri dana kasnije JP „Putevi” su odgovorili na naš zahtjev: „Vaš zahtjev broj: 02-345-107 od 17.8.2020. god za izgradnju treće saobraćajne trake na dionici magistralnog puta M-19, Sarajevo – Zvornik u naseljenom mjestu Baltići (dio grada Sokoca), a koji je dijelom u vezi sa planiranom izgradnjom brzog puta Bijeljina – Zvornik – Sokolac je potrebni uputiti JP „Autoputevi Republike Srpske” d.o.o. Banja Luka.”

Dalje se navodi da bi nam izašli u susret i razmotrili naš zahtjev, mi moramo da im damo idejni projekat saobraćajnog rješenja.

Mi smo poslušali upute Puteva Republike Srpske i obratili se JP Autoputevi Republike Srpske.

Takođe ćemo u narednom periodu spremiti idejni projekat saobraćajnog rješenja, urađenog na osnovu stručnog mišljenja i urbanističko – tehničkih uslova a na osnovu postojeće prostorno planske dokumentacije opštine Sokolac, kako su nam sugerisali te ćemo se ponovo obratiti JP „Putevi Republike Srpske”.