Radi spriječavanja širenja zaraze virusa korona 26. oktobra je privremeno obustavljen rad Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac na 15 dana.

Prema riječima načelnika opštine Sokolac, Milovana Bjelice, epidemiološka situacija kako u regionu, tako i na području opštine Sokolac postaje složenija uz svakodnevni porast broja pozitivnih osoba na SARS Kov 2 virus, pa je neophodno da se, uz poštivanje svih dosadašnjih bezbjednosnih mjera, prema procjeni trenutne situacije donesu i vanredne mjere u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

– Uzimajući u obzir činjenicu da su dvije vrtićke grupe u kojima je bilo pozitivnih vaspitača i djece retestirani i da se čekaju rezultati, uz konsultacije sa zdravstvenim radnicima Doma zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“, Instituta za javno zdravstvo RS i doktora epidemiologa, donijeli smo odluku o produženju mjere prestanka rada Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje na još 7 dana, kako bismo bili u potpunosti sigurni da ova ustanova može bezbjedno početi sa radom, istakao je Bjelica.

Direktor Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Biljana Kosorić objasnila je da su vaspitači i djeca iz dvije vrtićke grupe retestirani i da očekuju rezultate.

– Kako su se u našoj ustanovi pojavili prvi slučajevi zaraze virusom korona, kod vaspitača i djece koja su boravila u vrtiću, naredbom Štaba za vanredne situacije, naloženo je da vrtić iz preventivnih razloga obustavi rad na 15 dana. U međuvremenu su krenuli i radovi na rekonstrukciji vrtića, pa nam je u jednu ruku prekid rada došao u pravo vrijeme. Uz konsultacije sa načelnikom, direktoricom Doma Zdravlja Sokolac i profesoricom epidemiologom iz Foče, koja je sve vrijeme davala instrukcije za rad vrtića, dogovoreno je da je najbolje i najsigurnije da se obustava rada produži za još 7 dana. Vaspitači i djeca su retestirani, pa ćemo nakon dobijenih rezultata, odluku o daljem radu donijeti u skladu sa datom epidemiološkom slikom, rekla je Kosorićeva.

Obustava rada u sokolačkom vrtiću protiče radno. Zaposleni u ovoj ustanovi uređuju prostorije nakon zamjene stolarije i pripremaju se za početak rada.