Opština Sokolac je jedna od pet lokalnih zajednica koje učestvuju u projektu „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini“. Projekat se realizuje u sklopu kampanje „Zajednička odgovornost za dobrobit zajednice“ čiji je cilj da se pomogne ljudima bez zaposlenja da registruju svoja gazdinstva – istakao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

– Budućnost ruralnih područja je poljoprivreda i mi smo to predvidjeli „Strategijom razvoja opštine Sokolac za period od 2020 do 2030 godine“. U stalnom smo kontaktu sa savjetodavnom službom Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske i u narednom periodu će uslijediti intenzivniji razgovori kako bi se riješili problemi koji postoje – kazao je Bjelica.

Načelnik Bjelica je pozvao ljude koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom da registruju svoja gazdinstva i naglasio da je rok za podnošenje zahtjeva 30. jun.

– Do sada je registrovano oko 330, a u najavi imamo oko 550 gazdinstava sa područja opštine Sokolac. Registracija u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) je besplatna, a lokalna zajednica će sigurno refundirati sve troškove oko prikupljanja dokumenata u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove. Registracija poljoprivrednih gazdinstava iziskuje od poljoprivrednika da ispune i određene obaveze na mjesečnom, odnosno godišnjem nivou, međutim s druge strane proizvođačima registrovano gazdinstvo garantuje sigurniji i održiv posao – rekao je Bjelica.

On je ukazao na veliki značaj jer se opština Sokolac našla u realizaciji ovog projekta koji traje dvije godine, a čija ukupna vrijednost iznosi 450.000 evra.

– Postoji veliko intersovanje za proširenje poljoprivredne proizvodnje i mi već sada imamo gazdinstva koja broje i do 50 muznih grla. Nesumnjivo je da je ovo vrijeme pandemije uticalo na to da se ljudi u većem broju počnu baviti proizvodnjom zdrave hrane – zaključio je Bjelica.

Navedeni projekat realizuje CARE International uz finansijsku podršku Austrijske razvojne Agencije, a sprovodi se još u Modriči, Bijeljini, Rudom i Bratuncu.