Foto: Bojan D.Tošić

Vakcine protiv virusa COVID -19 danas su u sokolačkom Domu zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“ primili Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit dabro – bosanski Gospodin Hrizostom, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i direktorica ove ustanove Adrijana Stanar. Vakcinacija ruskom vakcinom „Sputnjik V“, obavljena je u prisustvu medija, kako bi svojim primjerom pozvali sugrađane da se prijave za imunizaciju od virusa.

Prema riječima Njegovog Visokopreosveštenstva Gospodina Hrizostoma vakcinacija je nužna, neophodna i obavezna, jer je to jedini put i način da se stane u kraj pandemiji koja je poharala cijeli svijet. U svojoj izjavi za medije Mitopolit dabro – bosanski Gospodin Hriozostom apelovao je na stanovništvo da se bez straha prijavi za vakcinaciju.

Foto: Bojan D.Tošić

– Bog je dao čovjeku sve ono što je potrebno, pa čak i vakcine. Nije to izmišljotina nego samopronađeni lijek u tvorevini Božijoj i upravo zato su vakcine jedno sredstvo i mogućnosti da se uklone eventualni nedostaci i ono što se pojavljuje kao bolest. Apelovao bih na sav narod naš, da se vakciniše slobodno, bez straha. Sasvim je normalno da se primi injekcija, koja će vam zagarantovati da možete sutra biti slobodni i da se možete slobodno kretati, raditi i živjeti, u izjavi za medije nakon današnje vakcinacije, rekao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Gospodin Hrizostom.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica pozvao je svoje sugrađane da se pridržavaju mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i na poštovanje naredbi republičkog i opštinskog štaba za vanredne situacije. Pozvao je građane da se u što većem broju vakcinišu i sačuvaju zdravlje.

Foto: Bojan D.Tošić

– Apelujem na građane Sokoca da se u što većem broju prijave za vakcinaciju, jer će narednih dana u Dom zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“ stići još doza vakcine. Naš primarni zadatak je da se vakcinišemo, na prvom mjestu da bismo ubrzali provođenje imunizacije na COVID – 19. Svojim primjerom želimo da pokažemo da je imunizacija jako važna kako bi sačuvali zdravlje svih nas i da bi se što prije vratili redovnim žiotnim aktivnostima, rekao je Bjelica u izjavi za medije.

Direktorica doma zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“ doktor Adrijana Stanar u svome obraćanju medijima rekla je da ova javna ustanova kontinuirano radi prema preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo R, i da je prema njihovim uputima napraljen plan vakcinacije. Takođe, Stanareva je svojim ličnim primjerom pozvala stanovništvo da se prijavi za vakcinaciju.

– Nabavkom posebnog kombinovanog frižidera koji služi za čuvanje vakcina Dom zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“ dobio je sve uslove za sporvođenje dalje imunizacije. Sada možemo da povlačimo veće količine vakcina, možemo ih čuvati u našoj ustanovi i možemo praviti racionalne planove imunizacije, što ćemo i sprovoditi u budućnosti. Pozvala bi stanovništvo da budu vođeni našim primjerom i da se bez straha prijave za vakcinaciju. Vakcina je sigurna i bezbijedna i svi stanovnici postepeno treba da se prijavljuju i da ispoštuju to što se od nas očekuje. Moram da napomenem, da je vakcina preporučena, što znači da nije obavezna i da niko nikoga ne želi da natjera da je primi, al mislim da je godina dana koja je iza nas, dovoljno nam pokazala kakve su posljedice ovog virusa. Dakle, imunizacija je neophodna, jako bitna i skoro neizbježna. To je jedini način na koji se može prevazići situcija u kojoj se tenutno nalazimo, istakla je Stanareva.

Foto: Bojan D.Tošić

Današnja imunizacija obavljena je ruskom vakcinom „Sputnjik V“ koju proizvodi ruski laboratorij „Gamaleja“. Prema riječima doktorice Adrijane Stanar ova vakcina je bezbjedna, ispitana i rekombinantna, tj. vakcina je napravljena na do sada poznat način kao i mnoge vakcine koje su trenutno u redovnom kalendaru imunizacije. Vakcina „Sputnik V“ odobrena je od Agencije za lijekove Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.