Na festivalu „Ritam Evrope“ mlade srednjoškolke iz Sokoca Marijana Grujić, Anđela Simić i Sara Tošić izvešće belgijsku pjesmu, potvrdio je izvršni direktor programa festivala David Makević. On je na konferenciji za medije koja je danas održana u Sokocu ukazao na veliko zadovoljstvo dosadašnjim radom u Republici Srpskoj i istakao da je prvi put da se saradnja ostvaruje sa ovom lokalnom zajednicom.

– Sam festival ima pozitivan efekat i komunikaciju sa lokalnim samoupravama i to ističem kao neko ko već trinaest godina vodi evropske projekte koji isključivo za cilj imaju samo razvoj i podsticanje mladih talenata – rekao je Makević.

Tokom prethodne godine „Ritam Evrope“ je realizovan uz pomoć RTRS-a, a zbog pandemije virusa korona snimani su spotovi za sve učesnike. Prema riječima Makevića, najvjerovatnije će se takmičenje i u ovoj godini održati na isti način.

– Znamo šta nas je u protekloj godini zadesilo, samim tim uz neka pozitivna iskustva, vjerujem da ćemo uspjeti u potpunosti da realizujemo i ovu sezonu. Opština Sokolac će biti predstavljena jednom lijepom belgijskom pjesmom, koja je veoma dinamična. Uz saradnju sa našim muzičkim direktorom, mi smo izabrali zemlju koju će dijete najbolje iznijeti u skladu sa njenim vokalnim sposobnostima. Do septembra nas očekuju tehničke i organizacione pripreme, a naši edukatori će doći iz Beograda i vršiti edukaciju sa učesnicama – dodao je on.

Makević je zahvalio načelniku opštine Sokolac Milovanu Bjelici, koji je omogućio djeci i građanima televizijski sadržaj ove vrste, da u evropskom duhu predstave talente na najbolji mogući način.

– Ovo takmičenje je veoma značajno, prvenstveno za djecu koja su do sada pokazala neke od talenata. Same pripreme koje će uslijediti, uticaće na unaprijeđenje njihovog talenta. Nesumnjivo je veliki pozitivan uticaj ovog festivala na učesnike, ali i na samu lokalnu zajednicu, jer oni postaju ambasadori naše opštine. Pogotovo male sredine, koje se bore da se o njima čuje lijepa priča, ja to razumijem i odmah sam prihvatio ideju. Obaveze koje opština ima prema ovom festivalu biće izvršene na vrijeme – konstatovao je načelnik Bjelica.

Belgijsku pjesmu će izvesti Marijana Grujić a na plesnom podijumu će je pratiti članice PK „Nika“ Sara Tošić i Anđela Simić. Anđela je prošle godine imala priliku učestvovati na „Ritmu Evrope“ kada je nastupala u sastavu ekipe koja je predstavljala Grad Istočno Sarajevo.

– Sa prošlogodišnjeg takmičenja nosim prelijepe uspomene, stekla sam mnogo prijatelja sa kojima i danas imam kontakt. Drago mi je što sam opet u mogućnosti da sarađujem sa divnom ekipom i što sam ponovo izabrana. Prošle godine smo osvojili treće mjesto, ove godine Sokolac ide na pobjedu – zaključila je Anđela.

„Ritam Evrope“ je festival na kojem djeca iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske pjevaju pjesme sa Evrovizije, a koje će biti emitovane putem RTRS-a. Ove godine, prvi put učestvuje opština Sokolac, a nalazi se među petnaest gradova iz RS koji će učestvovati na ovom takmičenju.