Na današnji dan, prije 102 godine Njemačka je kapitulirala, a Veliki rat je nakon četiri godine konačno završen. Danas se obilježava dan sjećanja na milione poginulih vojnika i civila. Povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, delegacija Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio ambasador Aleksandar Đorđević sa saradnicima, zajedno sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom, predstavnicima lokalne vlasti, Grada Istočnog Sarajeva i predstavnicima Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih doborovoljaca opštine Sokolac, položili su vijence na Spomen obilježje solunskim doborovoljcima u Sokocu i odali počast stradalima.

U ime Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih doborovoljaca opštine Sokolac, Branimir Đurković, kazao je da se narod Romanije masovno odazvao odbrani slobode u Prvom svjetskom ratu.

– Neki od njih jasno su svjedočili o dešavanjima u Odesi novembra 1915. godine kada je osnovan Srpski dobrovoljački odred. Te ljude koji su ispisali istoriju ne smijemo da zaboravimo. Posjeta ovom mjestu je danas veća nego prethodnih godina, jer su u toku predizborne aktivnosti političkih aktera na predstojećim lokalnim izborima. Drago mi je da su procijenili da treba doći na ovo mjesto, upravo danas kad se slavi primirje u Prvom svjetskom ratu, odnosno mir, kazao je Đurković.

On je istakao da su na Spomen obilježju solunskim borcima ispisana 363 imena, a da je njihov broj i veći. Ukazao je na činjenicu da se dokumentacija o njihovom broju prikuplja i danas i da su neka imena upisana na spomenicima u drugim gradovima.

Ambasador Đorđević je rekao da je ovo ustaljena tradicija koja se praktikuje godinama. Istakao je da je ovo bila prilika za duži razgovor o projektima koji su u planu.

– Projekat izgradnje Gradske kuće nalazi se u Vladi Srbije. Upoznat sam sa idejom i smatram da je izgradnja takvog zdanja od velikog značaja i vrijednosti za ovaj dio Republike Srpske. Sve aktivnosti su usporene zbog trenutne pandemije, ali se nadam da ćemo u danima koji dolaze nastaviti saradnju koja je uvijek bila plodonosna, istakao je Đorđević.

Načelnik Milovan Bjelica istakao je da su razgovarali o aktuelnim pitanjima, odnosima Srbije i BiH, izgradnji putne trase Beograd – Sarajevo, kao i o infrastrukturnim projektima.

– Kada je riječ o projektu izgradnje Gradske kuće, predali smo potrebnu dokumentaciju i idejni projekat se nalazi u Vladi Republike Srbije. Sada radimo na prikupljanju potrebnih sredstava, a podršku u ovom velikom poduhvatu imamo od Grada Istočno Sarajevo, koji finansira izvedbenu projektnu dokumentaciju, te od Vlada RS i Srbije, kazao je Bjelica.

Danas se na reverima, u znak poštovanja i sjećanja na sve stradale žrtve, nosi cvijet po imenu Natalijina ramonda, zvaničan simbol Dana primirja u Prvom svjetskom ratu. Biljka je koja ima zapanjujuću sposobnost da “vaskrsava” i kada je potpuno osušena. Dovoljna je jedna kap vode da oživi. Zato je zovu i “cvijet feniks”.