Napadi na mene lično su jedno, na to sam za ovih trideset godina navikao, ali iznošenje netačnih stvari o radu lokalne vlasti na čijem sam čelu od 2012. godine primorava me da radi interesa javnosti odgovorim jasno i argumentovano, a sve podkrepljujući dokumentima kao što i treba da radi jedna odgovorna lokalna vlast.

Tamo gdje se iznose neistine malo naših građana zalazi. Rijetki su oni koji posjećuju te neke stranice i mjesta na internetu na kojima se pamfletski pišu neka kao saopštenja i pokušava da vodi politika. Pa ipak zbog onih koji posjećuju, a koji su pogrešno informisani i krivo navođeni osjećam da sam dužan da dam pojašnjenja i priložim dokaze.

Pa tako u tom nekom saopštenju stoji:

“Naime, za vrijeme mandata odlazećeg načelnika preduzeće Vrelo Bioštica, koje je pod patronatom opštine, napravilo je dug za struju od preko 4 miliona maraka! Zamislite da su ta sredstva uložena u distributivnu mrežu?!”

Ovdje želim da podsjetim javnost na nekoliko stvari.

Kao prvo JP VIK Vrelo Bioštica je bilo pod patronatom opštine do 2011. godine kada je otvoren stečajni postupak nad imovinom ovog preduzeća.

Kao drugo iz presude Osnovnog suda u Sokocu iz 2008. godine jasno se vidi da je dug ovog preduzeća za električnu energiju od 3.828,727,81 KM nastao prije 2007. godine, a u tom periodu preduzećem je upravljala Vlada Republike Srpske.

Kao treće Opština Sokolac je kupila imovinu preduzeća “Famineks” za 350.000 KM i u tim objektima ubuduće će poslovati Vodovod i kanalizacija “Vrelo Bioštica” i radionica komunalnog preduzeća “Sokolac”. Pored toga postignut je sporazum sa stečajnim povjeriocima, stečajnim sudijom i upravnikom da otkupimo Vrelo Bioštica za 1.500.000 KM, otplatom u tri godišnje rate. Dio prve rate u iznosu od 170.000 KM već je uplaćen iz sredstava opštine.

Takođe od 2012. godine, uspješno smo realizovali više od deset miliona ulaganja u popravljanje i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže. Realizovali smo projekat vrijedan pet miliona da bi bezvodna područja naše tromeđe dobila vodu. Te projekte nisam radio kako neki misle da može da se radi, samoincijativno, i jer je meni palo na pamet, već poštujući preporuke relevantnih domaćih i stranih stručnjaka i agencija koje se bave ovim pitanjima. Sve odluke donesene na sjednicama Skupštine opštine Sokolac.

Izvorište Bioštice nije ugroženo

Izvorište Bioštice nije ugroženo. U tvrdnjama da jeste ima istine taman onoliko kao i u onome da sam ja dao saglasnost da se grade mini hidroelektrane na Kaljini i Bioštici.

Epilog te priče smo vidjeli. Kao što ćemo vidjeti i epilog ovih pokušaja da se neistinama dođe do nekih političkih poena.

Izborićemo se za kvalitetnu isporuku električne energije

S druge strane obećavam građanima Sokoca da ćemo se izboriti za kvalitetnu isporuku električne energije na području naše opštine, kao i da ćemo ih primorati da srede svoju kuću i ispred nje, odnosno da asfaltiraju parking i urede prostor gdje odlažu opremu i sredstva za rad.

Dakle rezultati mojih mandata su tu. Za sve ono što je bilo prije toga ja nisam odgovoran. A to da li sam ja odlazeći ili ne, vidjećemo u novembru.