Biografija

Milovan Cicko Bjelica, magistar ekonomskih nauka, srpski je političar, trenutni načelnik opštine Sokolac u Republici Srpskoj, predsjednik Regionalnog odbora SDS-a iz izborne jedinice 8, predsjednik Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke Sokolac.

Rođen je 19. oktobra 1958. godine u Rogatici. Potiče od oca Rada iz Brankovića i majke Anice Jašarević iz Sokolovića. Oženjen je Draganom (Renovica), ima kćerku Biljanu, unuku Hristinu, unuka Đorđa, unuku Teodoru i brata Jovana.

Vaspitavan u pravoslavnom duhu da bude privržen svome narodu i svojoj vjeri, da bude tolerantan, da poštuje i tuđe vrijednosti, da čovjek samo predanim radom može ostvariti životne ciljeve. Tu misao je slijedio tokom svih proteklih godina pa je svakom poslu pristupao savjesno i ozbiljno, maksimalno uvažavajući svoj trud. Kao nekada, tako i sada, snagu najviše crpi iz porodice koja mu ni jednog momenta nije dozvolila da poklekne i koja je uvijek bila uz njega, dajući mu podstrek da prebrodi i najveće teškoće.

Obrazovanje

Osnovno i srednje obrazovanje, završio je u Goraždu. Nakon završetka srednje škole zaposlio se u preduzeću “Šipad” Romanija u Sokocu. Godine 1984. odlazi na odsluženje vojnog roka JNA u Beograd, gdje je odlikovan značkom “Primjeran vojnik”.

Višu školu završio u Beogradu sa prosječnom ocjenom 8.38, a diplomirao sa ocjenom 10 (deset).

Visoko obrazovanje stekao na Fakultetu za uslužni biznis, Univerziteta ,,Educons” u Novom Sadu (Sremskoj Kamenici) sa prosječnom ocjenom 8.11, a diplomirao sa ocjenom 9 (devet).

Na istoimenom Univerzitetu, godine 2003. upisao postdiplomske studije, a u martu 2012.godine odbranio magistarski rad na temu Komparativna analiza efikasnosti javnog menadžmenta u jugoistočnoj Evropi sa posebnim osvrtom na Istočno Sarajevo.

Objavio knjigu “Romanijska stvarnost” 2008. godine, a u pripremi je nova knjiga na temu o događajima na prostoru Sarajevsko-romanijske regije od 1990. godine do 2012. godine.

Politička karijera

Obavljao je dužnost potpredsjednika Srpske demokratske stranke Republike Srpske (2015-2019), predsjednika Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke Sokolac (1992-2003), na Jahorinskom plenumu 1993.godine biran za člana Predsjedništva i člana Izvršnog odbora Glavnog odbora Srpske demokratske stranke Republike Srpske, direktora direkcije Srpske demokratske stranke Republike Srpske, biran za odbornika u Opštini Sokolac i Gradu Srpsko Sarajevo. Obavljao je dužnost predsjednika kluba odbornika u Opštini i Gradu, biran za predsjednika Skupštine grada Istočno Sarajevo, člana povjereništva Grada Srpsko Sarajevo i člana Upravnog odbora direkcije za Obnovu i izgradnju grada Srpsko Sarajevo. Obavljao je funkciju predsjednika Gradskog odbora SDS Istočno Sarajevo.

Na opštim izborima u BiH 2014.godine izabran je za funkciju Narodnog poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, a iste se odrekao zarad započetih poslova u Opštini Sokolac.

Na svim izbornim Skupštinama Srpske demokratske stranke Republike Srpske od osnivanja, biran za člana Glavnog odbora.

Priznanja

Za svoj dugogodišnji rad odlikovan većim brojem priznanja: Orden Svetog Save, Orden Nemanjića Republike Srpske, Orden Njegoša prvog reda, Zlatni orden Sveštenomučenika Petra Mitropolita sarajevskog i dabrobosanskog, Povelju opštine i grada, Povelju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i mnogo drugih priznanja od nevladinih, vladinih, kulturnih i sportskih udruženja.

 • Orden Svetoga Save
 • Orden Nemanjića Republike Srpske
 • Orden Njegoša prvog reda
 • Orden Njegoša drugog reda
 • Zlatni orden Svetog Sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog Eparhije dabrobosanske
 • Povelja opštine Sokolac
 • Povelja Grada Istočno Sarajevo
 • Povelja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu
 • Povelja Srpske demokratske stranke Republike Srpske
 • Grb opštine Sokolac
 • Gramata Eparhije dabrobosanske
 • Gramata Eparhije zvorničko-tuzlanske
 • Zlatna plaketa Svetog Sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog Eparhije dabrobosanske
 • Plaketa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu
 • Zlatna plaketa Udruženja „Ratnih vojnih invalida opštine Sokolac“
 • Srebreni grb Republike Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“

“Čovjek često postaje ono što o sebi misli. Ako budem stalno ponavljao kako neke stvari ne mogu učiniti, vjerovatno je da i neću moći. Suprotno tome, ako vjerujem da mogu, sigurno ću steći sposobnost da to učinim.”
Mahatma Gandi