Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu, Siniša Berjan, posjetio je danas opštinu Sokolac i tom prilikom razgovarao sa načelnikom Milovanom Bjelicom. Na sastanku se razgovaralo o inicijativi bratimljenja Grada Isena iz Japana i opštine Sokolac.

Prema riječima ambasadora Berjana, delegacija Isena već je imala priliku da boravi u Sokocu, te da će po njegovom povratku u Japan biti pokrenuta inicijativa za potpisivanje sporazuma o saradnji.

– Prilikom razgovora sa predstavnicima Isena koji su činili delegaciju koja je posjetila Sokolac i Romaniju, prenijeli su mi svoje impresije gostoprimstvom i svime što su vidjeli ovdje. Postoje značajne sličnosti između ova dva grada, obje lokalne zajednice su poznate po poljoprivredi i stočarstvu i imaju prelijepu prirodu. Za par dana pokrećemo proceduru potpisivanja sporazuma o saradnji, koji će sigurno donijeti benefite i jednoj i drugoj lokalnoj zajednici, istakao je Berjan.

On je dodao da ono što bi se trebalo realizovati u budućnosti, čim to dozvole uslovi, jeste uzajamna posjeta predstavnika ovih gradova.

– Bilo bi dobro da u delegaciji opštine Sokolac koja bude putovala u Japan, čini i par poljoprivrednih proizvođača, da bi vidjeli kako se tamo ljudi bave poljoprivredom, koja je u Isenu primarna grana privrede, dodao je Berjan.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, nakon današnjeg sastanka izrazio je zahvalnost aktuelnom ambasadoru BiH u Japanu gospodinu Berjanu na dobroj saradnji, koji je i kroz raniji period davao bezrezervnu podršku Sokocu. On je dodao da je bratimljenje opštine Sokolac sa gradom Isenom ishod posjete njihovog rukovodstva našoj lokalnoj zajednici, koja je upriličena njih prije pet godina.

– Gradonačelnik Isena i predstavnici Ambasade Japana u BiH prije pet godina, posjetili su opštinu Sokolac. Tom prilikom upoznao sam ih sa svim aktivnostima i potencijalima koje ima naša lokalna zajednica. Očigledno je da smo ostavili pozitivan utisak na njih, a iz toga je proizašla inicijativa o bratimljenju, tj. sporazum o saradnji grada Isena i opštine Sokolac, rekao je Bjelica.

On je dodao da je sporazum o saradnji sa gradom Isenom, koji će u naradnim danima biti potpisan, jako značajan za opštinu Sokolac, te da je glavni pokretač inicijative gospodin Berjan.

Potpisivanje sporazuma o bratimljenju biće potpisano putem vido – linka, a pored rukovodstva gradova potpisivanju će prisustvovati i ambasadori BiH u Japanu i Japana u BiH.

Ambasada Japana u BiH i opština Sokolac imaju dugogodišnju saradnju. Podržali su niz projekata opštine Sokolac, i izdvojili značajna sredstva za Dom zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“.